Preprosta metoda za kompleksne izzive

S prijateljem Danilom si prizadevava prinesti v Slovenijo metodo Odprtega prostora. V teh nekaj letih odkar jo uporabljava za reševanje kompleksnih izzivov, sva jo dodobra preizkusila. Praktično seveda. Vedno je delovala.

Kar je zame posebej zanimivo: metoda je strašno preprosta. Avtor Harrison Owen svetuje moderatorjem metode naj se držimo pravila “manj je več”. To pomeni, da je treba opustiti prav vse, kar bi “zakompliciralo” izvedbo metode. Stalno se je treba spraševati: “Kako bi kakšno reč ne naredili in bi imeli še vedno rezultate?”

Prav vse pri izvedbi metode je preprosto: vse napise naredimo na roko na naveden papir-nobenih barvnih izpisov, prizadevamo si, da se preprosto izražamo (preprost jezik in direktno k bistvu), vse okoliščine pripravimo tako, da ljudje čim lažje opravijo svoj posel. In tako smo prišli do bistva:

 • Ljudje – in ne tehnika.
 • Rezultati – in ne izgled.
 • Sinergija v medsebojnih interakcijah – in ne pretvarjanje.

Navdušenje, ki ga čutim pri uporabi te odlične metode bi rad delil z vami. Povabljeni na dogodek odprtega prostora: “Tudi v Sloveniji lahko rastejo orhideje”. Kako ustvariti pogoje za razvoj inovativnih izdelkov in storitev?

Kdaj? 15. marec 2007 ob 13h

Kje? Ljubljana, Zavod za tehnično izobraževanje, Ptujska 19

Za koga? Za podjetnike,direktorje, kadrovske delavce, predstavnike državnih ustanov in nevladnih organizacij, za svetovalce, trenerje, … “Kdorkoli je prava oseba.”

Udeležba je brezplačna!

1 odgovori
 1. Danilo
  Danilo says:

  Hoj Aleš,
  Lepo da si začel s področjem preprostosti. To je prav gotovo eden izmed izzivov za prihodnost. Soočanje z vsemi ekološkimi in razvojnimi problemi temelji v tem, da hočemo več kot potrebujemo. Preprostost pa je v pravi smeri.
  Ja in Odprti prostor res temelji na preprostosti. Uporabiti najmanj, kar je potrebno, da stvar deluje. In res deluje.

  Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja